tse-tse-art
galerie voor hedendaagse Afrikaanse kunst

Ibrahima Kebe

IBRAHIMA KEBE is geboren in 1955 in Kaolack (Senegal) en woont reeds tientallen jaren in Dakar. Hij heeft er zijn opleiding gekregen aan de “Ecole des Beaux Arts”. Kébé is een schilder van het dagelijkse leven. Hij maakt momentopnamen van de huidige senegalese maatschappij met haar kleuren, poëzie en naďviteit. Hij heeft een scherpzinnig gevoel voor kritiek wat zich uit in zijn sterke composities. Zijn personages zijn kleurrijk en levendig. Kébé’s werk is nooit subtiel maar altijd mooi. De heldere kleuren onthullen de dagelijkse verhalen, dromen en angsten van de gewone mens in het Senegal van de 21ste eeuw.


Seyni Gadiaga

SEYNI GADIAGA is geboren in 1956 in Dakar (Senegal). Hij is chef van het departement « Formation de Formateurs d’Animation Culturelle et de Recherche » van « l’Ecole Nationale des Arts » te Dakar. Hij maakt abstracte schilderijen waarin hij traditionele elementen verwerkt: een driehoek staat voor vruchtbaarheid, het typerend reliëf in zijn doeken verwijst naar traditionele scarificaties (tatoeages).

De schilderijen zijn zeer kleurrijk. Ze zijn blauw zoals de rivier en de oceaan, geel zoals het zand, rood zoals een roodgloeiende hemel en de aarde waar niets groeit, en groen, een van de zeldzaamste kleuren in de hymne van hoop.


Moussa SAKHO

MOUSSA SAKHO is geboren in 1949 Dakar (Senegal). Hij is een autodidact. Hij beoefent de oude senegalese traditie van glas-schilderen. Vóór het ontstaan van de hedendaagse senegalese schilderkunst waren deze picturale uitbeeldingen de meest voorkomende. Maar hij beoefent ook talloze andere kunstvormen. Hij geeft zijn kunst een persoonlijke dimensie door de originaliteit en de gemengde composities. Hij gebruikt steeds gerecupereerd materiaal voor zijn kunstwerken.

Tot voor kort woonde en werkte hij op het eiland Gorée. Momenteel werkt hij in Dakar waar hij workshops organiseert voor mentaal gehandicapten.

terug naar overzicht